РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА МІЦНОГО ЗДОРОВ’Я ТА ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАНЬ У ДІТЕЙ
27.08.2015 року
Харчування дітей дошкільного віку
Раціональне харчування має надзвичайно велике значення у формуванні здоров'я дітей дошкільного віку.
У цьому віці дитини починається заміна молочних зубів на постійні та продовжується вдосконалення функції шлунково-кишкового тракту.
Внаслідок порушення структури харчування і технології його приготування у дітей виникають наступні захворювання: - хронічні хвороби шлунку, дванадцятипалої кишки, жовчовивідних шляхів, що в свою чергу являється передумовою розвитку таких небезпечних хвороб як ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба і т.інше.
З метою раціонального харчування дітей дошкільного віку відповідними фахівцями розроблений та рекомендований набір продуктів тваринного і рослинного походження.
Добова норма білка повина складатися з тваринного походження на 65% та рослинного - 35%.
Основним джерелом білків тваринного походження є: молоко, сир, м'ясо, м’ясні вироби, яйця, риба. Ці продукти достатньо містять мінеральних речовин, фосфору, кальцію та вітамінів, які в свою чергу стимулюють аппетит та мають позитивний вплив на процеси травлення.
Білки рослинного походження містяться в злакових (борошно пшеничне, житнє), крупах і бобових.
Дітям також рекомендується вживати цукор і кондитерські вироби. Надзвичайно корисним є мед, який містить достатньо мінеральних речовин, вітамінів, органічних кислот, а також ферменти, які прискорюють травлення. Мед легше перетравлюється і повніше всмоктується, ніж цукор, тому рекомендовано ним замінити цукор.
Жири в харчуванні дітей дошкільного віку нормуються шляхом поєднання жирів тваринного і рослинного походження за рахунок чого підвищується їх біологічна цінність.
Важливо в харчування вводити сезонні овочі та фрукти, які містять вуглеводи, вітаміни, органічні кислоти та мінеральні речовини.
Дітям дошкільного віку рекомендуються кулінарні вироби, такі як тушене, печене, гострі страви, копченості, гірчицю, хрін.
Добовий раціон їжі розподіляють таким чином:
• сніданок складає 25% добової енергетичної цінності. Сюди входять: овочевий салат, каша (або картопля), яйця, сир твердий чи м'який, гарячий напій (кавовий, какао, чай);
• обід складає 30-35% добової енергетичної цінності. Сюди входять: не менше ніж три страви: 1-ша – суп, 2-га – м’ясна чи рибна страва з гарніром, 3-тя – солодке питво (компот, сік чи кисіль);
• підвечірок складає 15-20% добової енергетичної цінності. Це може бути молоко, кефір чи просто кваша, фрукти, ягоди, зефір, печиво;
• вечеря складає 20% добової енергетичної цінності. Обов’язково дають овочеву, круп’яну чи сирну страву і один із напоїв – молоко, кефір, чай або настій шипшини.
Інтервали між прийманням їжі тривають 3,5-4 години.
Харчування дітей шкільного віку
Шкільний вік є періодом розвитку людського організму, коли завершується формування скелета і розвиток скелетних м'язів, відбувається різка нейрогормональна перебудова дитячого організму, що лежить в основі статевого дозрівання підлітків, відбуваються якісні зміни в нервово-психологічній сфері, пов'язані з процесом навчання.
Однією з важливих особливостей дітей шкільного віку є бурхливий ріст і збільшення маси тіла, розумове напруження та витрата енергії, тому для відновлення енерговитрат школярів необхідне раціональне харчування. З цією метою необхідне суворе дотримання режиму харчування 4-5 разів на день.
Раціональне харчування дітей шкільного віку включає наступні принципи:
• відповідність енергетичної цінності харчового раціону добовим енерговитратам школярів;
• збалансоване співвідношення харчових речовин у раціоні при співвідношенні білків, жирів, вуглеводів як 1:1:4;
• широкий асортимент продуктів: різноманітні м’ясні, рибні, молочні, круп’яні страви, овочі, фрукти - необхідні для забезпечення хімічного складу раціону;
• правильна кулінарно-технологічна обробка продуктів з метою збереження біологічної і харчової цінності, високих органолептичних властивостей страв і високої засвоєності харчових речовин.
Важливе значення має надходження з їжею вуглеводів, які відіграють важливу роль у забезпеченні організму дітей енергією. Тому в харчуванні дітей необхідно приділяти неабияку увагу якісному складу вуглеводів.
Під час розвитку організму відмічається значна потреба школярів у вітамінах.
Потреба школярів у мінеральних речовинах порівняно висока в зв'язку з інтенсивним ростом і формуванням скелета. Для процесів кістковотворення сприятливим вважається співвідношення кальцію і фосфору. 60-80% вмісту кальцію має забезпечуватися за рахунок молока і молочних продуктів, інші мінеральні речовини надходять в організм у достатній кількості з продуктів тваринного і рослинного походження.
Набір продуктів для дітей шкільного віку: молоко і молочні продукти, сир напівжирний, сметана, сир твердий, м'ясо, риба, яйце, хліб пшеничний, житній, борошно пшеничне, макаронні вироби, крупи, бобові, цукор і кондитерські вироби, масло вершкове, олія, картопля, овочі, фрукти свіжі чи сік, сухофрукти, кавовий напій, чай, дріжджі, желатин, сіль.
Школярі мають одержувати 5-разове харчування.
Режим харчування дітей шкільного віку:
7.00-7.30 - 1-й сніданок - 15% (чай, хліб з маслом)
11.00-11.30 - 2-й сніданок - 20% (каша, кавовий напій)
14.00-14.30 - обід - 35% (салат, суп, м’ясна котлета, гарнір, компот, хліб)
16.30-17.00 - підвечірок - 10% (кефір, печивом)
19.30-20.00 - вечеря - 20 % (овочева страва, хліб, чай)
Таким чином, суворе дотримання режиму харчування дітей є надзвичайно важливим фактором для нормального росту та розвитку підростаючого покоління, а тому це питання потрібно вирішувати не тільки батькам та медикам, але й державним установам.
|