Поради батькам по раціональному харчуванню
дітей шкільного віку!
Діти – наше майбутнє!
27.08.2015р.
Ми не можемо позбавити їх можливості бути щасливими і здоровими.
Захистити та зберегти дитинство, здорове в розумовому, фізичному та психічному розумінні – значить проявити реальну турботу по збереженню генофонду нації.
Сьогодні ми розміщуємо поради по раціональному харчуванню дітей, так як воно забезпечує гармонійний розвиток дитини.
Нездорове харчування людини на протязі життя, особливо, в дитинстві, відіграє надзвичайно важливу роль у розвитку багатьох небезпечних захворювань, які ведуть до інвалідності, а потім і до передчасної смерті, зокрема: ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, онкологічні захворювання та психічні розлади.
В зв’язку із високою захворюваністю дітей шкільного віку хворобами органів травлення, фахівцями дитячої лікарні протягом останніх років проводиться анонімне анкетування школярів щодо якості їх харчування та аналіз причин високих показників патології цих органів.
Результати аналізу та поради батькам по раціональному харчуванню цього контингенту дітей систематично розміщуються в засобах масової інформації (сайти – Департаменту ДОЗ та МП ЧМР і дитячої лікарні, статті у місцевій пресі, «Круглі столи» на ТРК «Рось» і т.і.).
Ми вважаємо, що батьки та діти до наших порад прислухаються і ретельно їх виконують, адже про це говорить статистика. Так, протягом 2014року на первинну інвалідність оформлено 97 дітей, в той же час із хворобами органів травлення не оформлено ні однієї дитини.
У першому півріччі 2015року в порівнянні із аналогічним періодом 2014року із хворобами органів травлення зменшилось на 423 дітей (І півріччя 2014р. – 1752,0; І півріччя 2015р. – 1329,0), із виразковою хворобою шлунку та 12-ти палої кишки на 15 дітей; на 90 дітей із дискинезіями жовчовивідних шляхів та на 54 дітей із гастритами та дуоденітами.
Сьогодні ми розміщуємо пам’ятку по раціональному харчуванню дітей шкільного віку, щоб в черговий раз наголосити та звернути увагу батьків, як важливо дітям дотримуватись режиму харчування та вживати якісну їжу.
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЇХ БАТЬКІВ
|
ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ОСНОВА ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ!
|
|
Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 63% передчасних смертей та 32% тягаря хвороб у дорослих зумовлені станом здоров’я та способом життя, які формуються у дитячому та підлітковому віці.
|
А тому особлива задача батьків, працівників охорони здоров’я та освіти зробити все, аби дитину із дитячого садка та зі шкільної парти навчити раціональному харчуванню.
|
|
ГОДИНИ ПРИЙОМУ ЇЖІ ТА НАБІР СТРАВ:
|
|
7:30-8:00 - перший сніданок – каша, овочева страва, кава, чай;
|
10:30-11:00 - другий сніданок – страва із яєць, чай, кава;
|
12:00-12:30 - обід – салат, перша страва, страва із м’яса, птиці чи риби,
|
гарнір, напій;
|
18:00-18:30 - вечеря – овочева, сирна страва або молоко, кефір.
|
|
- Ранковий сніданок дітей повинен бути ситним і містити не менше 25% добового раціону;
|
- Другий сніданок може становити 20% добового раціону;
|
- Обід звичайно становить 35% добового раціону;
|
- Вечеря становить 20% добового раціону.
|
|
ОРІЄНТОВНИЙ ДОБОВИЙ НАБІР ПРОДУКТІВ
|
ДЛЯ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ:
|
|
- 350г хліба
- 40г круп’яних виробів;
- 5г бобових;
- 360г картоплі;
- 380-450г овочів;
- 200-220г фруктів і ягід;
- 190-210г м’яса;
- 50-55г риби;
|
- 0,5л молока і кисломолочних продуктів;
- 15г сметани;
- 20г твердого сиру;
- 30г м’якого сиру;
- 2 яйця на 3 дні;
- 30г вершкового масла;
- 25г рослинної олії.
|
|
Їжа повинна мати:
|
- приємний смак і відповідну консистенцію та температуру;
|
|
|
На сніданок та вечерю необхідно виділяти 30хв., а на обід 50хв.
|
|
ШАНОВНІ БАТЬКИ!
|
|
Якщо Ваша дитина буде постійно дотримуватись режиму харчування та вживати якісну їжу їй гарантовано:
|
- гармонійний психофізичний розвиток;
|
|
- на протязі життя не буде мати проблем зі здоров’ям.
|
|
Ми повинні працювати над цією проблемою всі разом, адже рятуючи життя дітей – ми рятуємо надію.
|
|