Профілактика цукрового діабету у дітей та молоді
Цукровий діабет у дітей займає провідну позицію серед усіх ендокринних захворювань. Як і у дорослих, він характеризується хронічним підвищенням рівня глюкози в крові. У дітей захворювання протікає гостро і без адекватного лікування призводить до незворотних наслідків.
Світом розповсюджується епідемія цукрового діабету. Хворіють не лише дорослі, але й діти. За офіційними даними в Україні зареєстровано 1,3 млн.осіб з цукровим діабетом. Особливу занепокоєність викликає підвищення захворюваності цукровим діабетом у дітей молодшого віку. Якщо 10 років тому дітей у віці до 6 років з цукровим діабетом нараховувалось 480 на всю Україну, то зараз їх кількість перевищує 1100. Непоодинокі випадки виявлення цукрового діабету в перші 2-3 роки життя.
Глибоко помиляється той, хто вважає, що проблема цукрового діабету не торкнеться його сім’ї. Згідно з новітніми науковими дослідженнями цукровий діабет перестає бути лише спадковим захворюванням.
Існують групи ризику дітей по виникненню цукрового діабету. До них відносять:
- Однояйцеві близнюки, один з яких хворий на цукровий діабет;
- Діти, у яких один або обидва батьки страждають на цукровий діабет;
- Діти, народжені з вагою більше 4 кг;
- Діти, з уродженими вадами розвитку;
- Діти, народжені від матерів з гестаційним діабетом;
- Діти, з надмірною масою тіла та ожирінням;
- Діти, з захворюваннями печінки, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози;
- Діти, з хворобами нирок (в тому числі нирковою глюкозурією);
- Діти, зі стійким фурункульозом;
- Діти, з пародонтозом та рецидивуючим стоматитом;
- Діти, з невропатіями.
Доведено, що контролюючи дітей з групи ризику, можна запобігти захворюваність цукровим діабетом. Діти груп ризику повинні знаходитись під наглядом дитячих ендокринологів з проведенням постійних лабораторних обстежень:
-
- Визначення глюкози натщесерце;
- Проведення орального тесту толерантності до глюкози;
- Дослідження рівня глікозилірованого гемоглобіну.
Слід усвідомити важливість правильного харчування і власну роль в підтримці здоров’я.
Профілактика базується на двох принципах. Перший – активний спосіб життя - не забувайте рухатись. Фізична активність повинна відповідати щонайменше 30 хвилинам енергійної ходьби на день. Дітям пропонуйте ігрові види спорту: плавання, гімнастику, теніс, волейбол, танці тощо.
Другий принцип – здорове харчування. Харчуйтесь 4 – 6 разів на день. Виключте смаження зі способів приготування страв. Включайте в раціон харчування дітей продукти багаті на клітковину: хліб з цільного зерна, зернові пластівці, бобові культури і овочі. Застосовуйте в харчуванні дітей такі продукти без обмежень:
- Нежирні сорти м’яса (яловичина, птиця без шкіри)
- Нежирна риба та інші морепродукти
- Сир від 0 до 4% жирності;
- Сир домашній 4% жирності;
- Кефір, ряжанка до 1 % жирності;
- Всі овочі, за винятком картоплі та кукурудзи;
- Бобові, зелень, лимони, ягоди;
- Томатний або морквяний сік;
- Чай, кава, мінеральна вода без газу.
Продукти з обмеженим вживанням:
- Фрукти, за винятком бананів і винограду;
- Хліб не дріжджовий, сушка проста з маком;
- Варений рис, інші каші на воді;
- Ковбаса докторська;
- Картопля і кукурудза;
- Білі сири;
- Яйце варене;
- Сметана 10% (тільки для заправки салатів);
- Йогурти, желе, мармелад, зефір, молочне морозиво.
Виключте з раціону наступні продукти:
- Борошняні вироби з дріжджового та листкового тіста;
- Насіння, горіхи;
- Масло вершкове, рослинне;
- Ковбаси копчені;
- Сало, свинина;
- Жовті сири;
- Майонез, кетчуп, гірчиця;
- Молоко жирністю від 1% і вище;
- Банани і виноград;
- Соки та газовані води з використанням цукрового сиропу;
- Алкогольні напої;
- М’ясні та рибні консерви.
Пам’ятайте, що активний спосіб життя, здорове харчування, адекватна терапія супутніх захворювань, навіть при наявності груп ризику до цукрового діабету, попереджає розвиток цього небезпечного захворювання. |