Обережно БОТУЛІЗМ!
Ботулізм – гостре інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке вражає нервову систему.
Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вони знайдені в кишечнику свиней, гризунів, птахів, риб, малої рогатої худоби, молюсків, ракоподібних.
Збудники ботулізму здатні утворювати спори. Вегетативні форми збудника малостійкі в навколишньому середовищі та швидку гинуть при температурі + 60 С. Спори витримують кип’ятіння 3-5 годин. У висушеному стані зберігають життєздатність десятки років. Переносять і дуже низькі температури, навіть до – 253 С.
Збудник ботулізму розмножується в герметично закритих банках, в товщі риби, шинки, ковбасних виробах виробляє нейротоксин, який в кристалічному стані в 10-100 млн. разів токсичніший від ціаністого калію.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити збудник ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів харчування, які зберігалися при умовах відсутності (або недостатньої кількості) повітря без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних та ковбасних виробів, бобових консервів.
З початку 2018 року в Україні зареєстровано 84 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 97 людей, 8 з них померли. Випадки ботулізму зареєстровані майже у всіх регіонах України. У Черкаській області зареєстровано 7 випадків захворюванні на ботулізм з 8 потерпілими, що обумовлено вживанням м’ясних домашніх консервів, а також в’яленої та копченої річкової риби.
Інкубаційний період при цьому захворюванні досить короткий: від декількох годин до 7-10 днів, це пояснюється кількістю накопичення токсину в кишечнику. Токсин швидко всмоктується в лімфатичну та кровоносну системи і фіксується в нервовій тканині первинно вражає великі мотонейрони передніх рогів спинного мозку, ядра рухових черепних нервів. Імунітет проти токсину не виникає.
У випадках появи симптомів захворювання (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювота, пронос, туман перед очима) слід негайно звернутися до лікаря. Летальність при ботулізмі становить від 27,9 % до 32,9%.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- продукти, які швидко псуються, слід зберігати в холодильнику і не брати їх в дорогу або на відпочинок;
- ретельно проварювати, тушкувати та просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
- сирі та варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим розроблюючим інвентарем (ножі, дошки);
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках, у приватних осіб;
- не купувати консервовані продукти домашнього приготування на ринках.
Пам’ятайте:
Хворобу легше попередити, ніж лікувати.
Будь-яке отруєння не проходить безслідно.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, а особливо дітей.
|