Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Виконавчий комітет Черкаської міської ради
Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
КЗ "ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ ЧМР"
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту
  • Департамент охорони здоров`я
  • Міністерство охорони здоров`я
  • Запис до лікаря онлайн

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Головна » 2016 » Липень » 5 » Нітрати в овочах та фруктах
    08:01
    Нітрати в овочах та фруктах

    Нітрати в овочах і фруктах.

    Попередження їх потрапляння в організм дитини

     

    Нітрати – це солі азотної кислоти, які є природними сполуками і добре розчиняються у воді, а при нагріванні можуть переходити у нітрити з виділенням кисню. Вони входять в склад мінеральних добрив, а також являються натуральним компонентом харчових продуктів рослинного походження. У рослини нітрати надходять з ґрунту.

    Однак для здоров'я людини найбільшу небезпеку становлять не нітрати, а нітрити, які в шлунково-кишковому тракті утворюються з надмірної кількості нітратів. Потрапляючи в кров, нітрити перетворюють двовалентне залізо гемоглобіну в тривалентне, в результаті чого червоні кров'яні тільця не здатні переносити кисень і може привести до задухи. Також знижується кров'яний тиск, порушуються функції печінки, внаслідок чого зменшується фізична та розумова активність людини. Нітрити знижують активність травних ферментів, викликають розлад шлунково-кишкового тракту.

    Дуже небезпечна дія нітритів і нітратів для дітей грудного віку (з крові матері нітрати можуть надходити в молоко, а з ним - в організм дитини), літніх людей, осіб, які страждають захворюваннями серцево-судинної, дихальної та видільної систем, системи кровообігу, хворих з зниженою кислотністю (гастрит), дисбактеріозом, анемією, вагітних.

    В Україні допустимі норми до нітратів менш жорсткі, ніж в Європі.

    Гранично-допустима доза нітратів - 500 мг на добу, токсична доза для дорослих - 600 мг, грудних дітей - 10 мг.  Добова норма споживання нітратів становить 4-5 мг на 1 кг маси тіла, тобто для людини масою 80 кг абсолютно безпечною є доза 320 мг.

    Вміст нітратів у рослинах залежить від їх біологічних властивостей. Овочеві культури (зелень: салат, петрушка, кріп, шпинат тощо) можуть містити до             200-300 мг % нітратів. Коренеплоди - менше. Наприклад, червоний буряк, містить 140 мг % нітратів, морква - 103 мг %. Порівняно мало накопичують нітратів томати (20 мг %), картопля (25 мг %). Ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні. Фрукти та ягоди накопичують нітратів дуже мало (меньше 10 мг %).

    Існує два способи розпізнати нітрати в овочах: власними силами і за допомогою спеціальних лабораторій. Для того щоб самостійно виявити нітрати слід знати деякі особливості нітратних овочів. 

    По-перше, не вибирайте самі великі плоди овочів, так як «гіганти» найчастіше виявляються до межі напханий нітратами. 

    По-друге, звертайте увагу на властивий даному овочу запах, він повинен бути і не слабким і не яскраво вираженим. Наприклад, якщо запах помідорів або огірків ви відчуваєте за версту краще пройти їх мимо.

    По-третє, звертайте увагу на зовнішній вигляд овочів, особливо на їх кольори. Наприклад, якщо м'якоть огірка яскраво зеленого кольору, він явно був схильний до дії нітратів. Морква повинна бути помаранчевої, без зелених і жовтих вкраплень, а не червоною, картопля - мати білу м'якоть, а не яскраво жовту, якщо, звичайно, це не спеціальний сорт. «Нітратний» гарбуз видасть себе наявністю нерівних хвилястих смужок на поверхні, а буряк - закрученим коренем. 

    По-четверте, при виборі овочів врахуйте, що чим важчий плід, в порівнянні з плодами такого розміру, тим менше в ньому міститься нітратів. 

    По-п'яте, ніколи не купуйте овочі не першої свіжості, у них вміст концентратів явно буде більший, ніж у більш свіжих «побратимах», а також не зберігайте їх довгий час, за винятком картоплі.

     

    Як убезпечити себе від шкідливої хімії?

    Намагайтеся купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам. Тримайте їх у холодильнику. При зберіганні в теплому приміщенні рівень нітратів значно зростає. Якщо ви не можете обійтися без ранньої парникової зелені, зробивши салат з'їдайте його відразу, не залишайте залишки на потім. Зберігання таких салатів підвищує в них вміст солей азотної кислоти.

     

    Як вивести нітрати з овочів.

    Зелені овочі, буряк, моркву і листя салату замочіть перед приготуванням в содовому розчині на півгодини (1 ст. л. соди на 1 літр води). Потім промийте продукти чистою проточною водою. При такому способі, ви зможете позбутися від 25 -50% нітратів.

    При підготовці зелені і зеленого салату, використовуйте в їжу тільки листя. Стебла цих продуктів накопичують нітрати. Але найнадійніший спосіб позбутися хімічних речовин в овочах - просто їх зварити. Звичайно, при цьому способі разом з нітратами зникає і велика кількість вітамінів, але зварені парникові овочі точно безпечні для здоров'я.

     

    Отже: що ж робити і як знизити рівень нітратів в овочах та фруктах?

     

    1) доведено, що прийом аскорбінової кислоти, а також вітаміни А і Е нейтралізують шкідливий вплив нітратів і нітритів, що потрапили в організм;

    2) чорна і червона смородина, вишня і черешня, яблука, сливи і зелений чай - є природними нейтралізаторами надлишків нітратів;

    3) при зачистці капусти після періоду зберігання слід відрізати зовнішню кочеригу довжиною до 1 см, яка найбільш багата вільними нітратами;

    4) не можна зберігати овочі при підвищеній температурі, особливо розморожені, тому що чим вище температура зберігання і чим більше концентрація нітратів, тим інтенсивніше протікає процес їх відновлення і більше утворюється нітритів;

    5) зберігати і готувати овочі слід в емальованому посуді, тому що луджений посуд (до складу якої входить олово) сприяє відновленню нітратів в нітрити;

    6) на концентрацію нітратів впливає навіть правильність приготування овочів. Консервування, квашення, маринування, соління, варіння, тушкування, смаження, бланшування - знижують кількість нітратів в кілька разів;

    7) миття овочів знижує концентрацію нітратів на 10-15%, а очищення бульб на 40-60%;

    8) вживати слід тільки свіжоприготовані овочеві страви. В абсолютно свіжих на вигляд, але в продуктах, що деякий час постояли (навіть в холодильнику) - салатах та інших овочевих стравах, нарізаних, але не використаних овочах і фруктах нітрати перетворюються в нітрити;

    9) потрібно враховувати той факт, що в різних частинах рослин міститься різна кількість нітратів. Найбільше їх в органах, що забезпечують транспортування поживних речовин із ґрунту в надземні частини рослини - в коренях, стеблах, жилках і черешках листя, в шкірці і поверхневих шарах плодах, найменше нітратів в м'якоті листя і плодах. Тому, щоб знизити споживання нітратів, слід використовувати овочі з меншим їх вмістом або ж видаляти ту частину рослини (коренеплоду, плоду), в якій нітратів найбільше;

    10) нітрати майже не виявляються в овочах, що зберігаються в засіках, а вміст нітратів в пророщених коренеплодах завжди нижчий, ніж в не пророщених (тому що на утворення листя витрачається неорганічний азот);

    11) Токсичність нітратів і нітритів посилюється також спиртними напоями.

    Ось такі вони - нітрати... З одного боку - дуже важливі і необхідні, з іншого - можуть бути дуже небезпечними...

     

    Категорія: Імунопрофілактика | Переглядів: 234 | Додав: лікарня
    Всього коментарів: 0
    avatar
    КЗ "Черкаська міська дитяча лікарня ЧМР" © 2017
    Хостинг від uCoz
    Всі права захищені

    Дизайн сайту — chmiacmsz

    Інформація

    ДІТИ – НАШЕ МАЙБУТНЄ!

    КОЖНА ДИТИНА МАЄ ПРАВО НА ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО І ПОВИННА СТАТИ ЛЮДИНОЮ, ОСОБИСТІСТЮ ТА ГІДНИМ ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ!

    БЛАГОПОЛУЧЧЯ ДИТИНИ - НАЙВИЩИЙ ЗАКОН!

    Контакти

    тел. 66-44-07, тел. - факс 66-44-07

    18029 Україна,м.Черкаси вул. О.Теліги,4

    mdl_infocentr@ukrpost.ua