Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Виконавчий комітет Черкаської міської ради
Департамент охорони здоров’я та медичних послуг
КЗ "ЧЕРКАСЬКА МІСЬКА ДИТЯЧА ЛІКАРНЯ ЧМР"
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзі сайту
  • Департамент охорони здоров`я
  • Міністерство охорони здоров`я
  • Запис до лікаря онлайн

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Головна » 2018 » Травень » 16 » Харчування дітей дошкільного віку
    07:42
    Харчування дітей дошкільного віку

    Раціональне харчування дітей дошкільного віку

     

    Харчування дошкільнят відрізняється від харчування дітей раннього віку як в кількісному, так і в якісному відношенні.

    Головним завданням у харчуванні дітей від 3 до 7 років є забезпечення нормального росту і розвитку дитячого організму , а також підготовка м’язів, кісток і мозку до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміни режиму, пов’язаного з початком навчання в школі.

    Маса тіла дитини з 4 до 7 років наростає в середньому з 15 до 25 кг, а приріст тіла в довжину складає 20-30 см. Загальна рухливість дітей дещо зменшується, але збільшуються фізичні навантаження: піші переходи, фізкультурні і спортивні заняття та ігри.

    Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:

    • харчування дітей від 3 до 7 років має повністю забезпечувати дитячий зростаючий організм необхідною енергією для того, щоб у них спостерігалася гарна рухова, розумова і психічна активність;
    • харчування дошкільнят має бути раціональним, збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи;
    • харчування має враховувати індивідуальні особливості кожної дитини (алергію, непереносимість продуктів та ін);
    • в харчуванні необхідно обов’язково дотримуватися технології обробки продуктів і приготування їжі, а також стежити за якістю і терміном придатності всіх продуктів.

    Енергетична “ємність” їжі для дітей дошкільного віку повинна бути наступною – для 3-річної дитини – 1540 ккал на добу, для дитини 4-6 років – 1970 ккал, а для дитини 7 років – 2350 ккал.

    Кожен день в раціоні харчування дітей від 3 до 7 років повинна бути присутня достатня кількість білків, жирів і вуглеводів.

    Для зростаючого організму необхідний повноцінний білок, тому кількість тваринних білків повинна складати у трирічної дитини 70%, у п'яти-семирічної - 60% від загального їх числа. При правильному співвідношенні тваринних і рослинних білків їх засвоєння відбувається більш повноцінно. Білок в їжі дітей дошкільного віку в середньому повинен забезпечувати 15% її загальної калорійної цінності.

    Прекрасними і повноцінними джерелами білка є м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, яйця, бобові, крупи, хліб. Для кращого засвоєння білків, організм дитини повинен отримувати достатню кількість і правильне співвідношення жирів і вуглеводів.

    Кількість жирів, необхідна після трьох років, практично така ж, як і білків (співвідношення 1:1). У дієті дітей дошкільного та шкільного віку жири повинні бути не тільки тваринного, але і рослинного походження, кількість останніх становить 5-10%, а іноді і 25% від всіх жирів.

    Необхідність вживання жирів рослинного походження пов'язана з великим вмістом в них незамінних ненасичених жирних кислот. Слід враховувати, що ліпідний склад різних рослинних олій неоднорідний, тому корисно чергувати їх (соняшникова, кукурудзяна, бавовняна, оливкова). Джерела жирів для дитини - масло вершкове і рослинне, вершки, молоко, молочні продукти (сметана, твердий та кисломолочний сири), а також м’ясо, риба.

    Зростаючий організм дитини гостро потребує достатньої кількості мінеральних речовин. Так, для нього вельми відчутна недостача заліза, основна роль якого - участь в утворенні гемоглобіну. Дефіцит заліза призводить до недокрів'я із затримкою росту, зниження опірності дитини інфекціям, погіршення всмоктування різних компонентів їжі.

    Звичайне харчування дітей дошкільного віку містить достатню кількість солей кальцію, фосфору, калію, магнію. Однак дефіцит їх може виникнути через порушення травлення і всмоктування, зокрема, такого важливого продукту харчування, як молоко. Для гарного формування кісток, зубів, а також для нормальної роботи серця необхідний кальцій (молоко, кефір, ряжанка, йогурт, сир). Фосфор бере активну участь у побудові кісткової тканини і підтримці рівноваги в процесі кровотворення (риба, м’ясо, сири, крупи, зернобобові). Риба містить до 19% високоякісного білка, вона легше перетравлюється і засвоюється, ніж м'ясо. Найбільш корисними видами риби в харчуванні дитини є тріска, хек, судак, морський окунь. Річкова риба (за винятком судака) більш жирна, діти гірше переносять її, до того ж вона містить багато дрібних кісток.

    Для нормального функціонування щитовидної залози необхідний йод (морська риба, морська капуста, морські водорості), а для нормального росту, розвитку і статевого дозрівання потрібен цинк (м’ясо, риба, яйця, сир, гречана і вівсяна крупа).

    Також організму дошкільнят необхідні вітаміни, особливо вітаміни групи В (хліб, крупи, бобові, печінка, молочні продукти, м’ясо, риба), вітамін РР (гречка, рис, нирки), вітамін С (шипшина, чорна смородина, солодкий перець, кріп, петрушка, картопля), вітамін А (печінка, вершкове масло, вершки, сметана, морква), вітамін Д (курячі яйця, печінка), а також вітамін Е (соняшникова, кукурудзяна, соєва олія, крупи, яйця).

    Дуже важливо в харчуванні дошкільнят налагодити суворий режим прийому їжі. Це допоможе забезпечити нормальний процес травлення і хороший апетит дитині. Дітям від 3 до 7 років необхідно забезпечити чотириразовий режим харчування – сніданок, обід, полуденок і вечерю. Також можливі легкі перекуски. Не варто відхилятися від режиму прийому їжі більше, ніж на 30-40 хвилин.

    На сніданок дитині найкраще запропонувати молочну крупяную кашу або омлет, а також гарячий напій.

    Обід повинен обов’язково включати першу страву, а також м’ясо, рибу або овочі.

    Полудень і вечеря повинні бути легкими. Це можуть бути овочеві, фруктові, молочні, круп’яні страви. Протягом дня дитині необхідно давати свіжі овочі, фрукти, ягоди.

    Дітям від 3 до 7 років не рекомендується вживати ковбаси, копченості, спеції, консерви, гострі приправи, жирні і смажені страви.

    Категорія: Імунопрофілактика | Переглядів: 22 | Додав: Administrator
    Всього коментарів: 0
    avatar
    КЗ "Черкаська міська дитяча лікарня ЧМР" © 2018
    Хостинг від uCoz
    Всі права захищені

    Дизайн сайту — chmiacmsz

    Інформація

    ДІТИ – НАШЕ МАЙБУТНЄ!

    КОЖНА ДИТИНА МАЄ ПРАВО НА ЩАСЛИВЕ ДИТИНСТВО І ПОВИННА СТАТИ ЛЮДИНОЮ, ОСОБИСТІСТЮ ТА ГІДНИМ ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ!

    БЛАГОПОЛУЧЧЯ ДИТИНИ - НАЙВИЩИЙ ЗАКОН!

    Контакти

    тел. 66-44-07, тел. - факс 66-44-07

    18029 Україна,м.Черкаси вул. О.Теліги,4

    mdl_infocentr@ukrpost.ua